Categories:

Kada reikalingas nekilnojamo turto vertinimas?

Kiekvienais metais Lietuvoje įvykdoma daugybė nekilnojamo turto pirkimo ir pardavimo sandorių. Tam, kad šie procesas praeitų kuo lengviau ir be jokių trikdžių, būtinas tikslus ir nešališkas to turto įvertinimas. Nesvarbu, ar tai būtų žemės sklypas, ar namas, ar sodyba, ar tik butas – visais atvejais, norint jį pirkti ar parduoti, reikia žinoti tikslią vertę.

Nekilnojamo turto vertinimas – rašytinis dokumentas, įvardijantis turto vertę šiandieninėje rinkoje. Be šio vertinimo vargu ar pavyktų greitai parduoti savo turimą nekilnojamą turtą. Panašaus nekilnojamo turto bei jo pardavimo kainų galite rasti ir internete, išanalizavę kitų pardavėjų panašų nekilnojamąjį turtą. Tačiau jos niekada šimtu procentu nesutampa su tikrąją jūsų turto verte, nes ji priklauso nuo daugybės individualių aspektų. Jeigu tai butas ar namas – įtakos kainai turės ne tik būsto nusidėvėjimas ar naujai atliktas remontas, bet net ir medžiagų kokybė, kuriomis buvo atliktas remontas. Taip pat miestas, gyvenamasis rajonas, nusikaltimų reitingas ir pastato statybos metai.

Turto vertintojai tam ir dirba, kad galėtų jums pasakyti tikslią turimo nekilnojamo turto vertę, o jūs galėtumėte greičiau bei už protingą kainą jį parduoti arba tiesiog žinotumėte šiandieninės rinkos aktualijas. Be to, būsto vertinimas yra pagrindinė sandorio dalis nepaisant to, ar parduodate, ar perkate turtą, ar norite gauti paskolą įsigijimui, ar refinansuoti turimą paskolą. Už nekilnojamo turto vertinimą paprastai sumoka pirkėjas, bet tai labai individualu ir priklauso nuo konkrečios situacijos.

Nekilnojamo turto vertinimas suteikia daug naudingos informacijos apie turtą. Jame aprašomi punktai, kurie daro jį vertingu esamo regiono kontekste. Turto vertintojai visada dirba nepriklausomai, todėl pateikia jums objektyvų bei tikslų vertinimą. Jie naudoja daugybę vertinimo metodų tam, kad nustatytų realią nekilnojamo turto vertę. Būstų vertinimas gali tiek ir teigiamai, tiek ir neigiamai paveikti turto pardavimą.

Nekilnojamo turto vertinimas labiausiai praverčia bankams ar kitiems paskolos teikėjams. Žinant tikrąją vertę – jie apsidraudžia nuo galimų nemalonumų. Be to, kai pardavėjas siūlo didesnę turto kainą, nei, kad ji to verta, galima tiesiog atšaukti ir nefinansuoti sandorio paskolos gavėjui. Tada pirkėjui atsiranda galimybė ieškoti ir rasti geresnių kainų pasiūlymų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *